Het meisje

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 10:25

Vandaag kwam er een meisje, ik schat haar op een jaar of tien, in haar eentje de praktijk binnen. Ze heeft een afspraak bij de preventie assistente. Na het spoelen wijs ik haar de weg naar boven, waar haar behandeling plaats zal vinden.

Het is rustig op de praktijk en ik stap even weg bij de computer om wat andere klusjes te doen. Na een half uurtje zie ik dat de agenda er een afspraak bij heeft. Er zijn bij het meisje wat gaatjes ontdekt en omdat het rustig is kan de tandarts ze wel meteen vullen.

 

Ik hoor het grootste gedeelte van het gesprek wat plaats vindt in de behandelkamer, en maak daaruit op dat het meisje bang is voor wat er gaat komen. Alles wordt uitgebreid uitgelegd, zij krijgt de regie, en er wordt afgesproken dat ze er maar eentje doen vandaag, de minst diepe.

Ze kiest voor een verdoving maar bij de aanblik daarvan durft ze uiteindelijk toch niet verder. Het is allemaal een beetje te spannend en haar eerdere nare ervaringen bij een andere tandarts helpen niet mee. Er wordt afgesproken dat wij met haar ouders zullen bellen, misschien is het prettig als ze eerst hulp van een therapeut krijgt, en dat we pas verder zullen gaan als ze haar angst iets meer de baas is.

 

Terwijl ik met Ludwig praat over hoe vaak dit voorkomt en hoe traumatisch één nare ervaring voor kinderen al kan zijn, verschijnt de assistente weer met de mededeling dat het meisje het tóch wil proberen. Ik ben oprecht verbaasd, maar jeetje wat vind ik haar stoer!

 

Met uiterste voorzichtigheid wordt de verdoving alsnog gezet, ze facetimed tussendoor enthousiast met haar ouders om te laten zien hoe goed het gaat,  en 10 minuten later is het gaatje al gevuld. Ze heeft helemaal geen pijn gehad, ook niet bij het verdoven, en ze is mega trots op zichzelf. En wij op haar!

 

Opgelucht stapt ze naar buiten, ze zal binnenkort terugkomen voor de andere gaatjes, maar voor vandaag is het wel even genoeg.

 

En ik.. ik krijg steeds meer waardering voor het vak en ben blij dat ik in zo’n fijne praktijk werk..

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.